Lav risiko for at barnet får MS

Vi får stadig spørsmål i forhold til arvelighet. Risikoen for at man skal føre MS videre til barna er minimalt høyere enn i den generelle befolkningen, forteller nevrolog Antonie Giæver Beiske, tidligere daglig leder ved MS-senteret Hakadal.

msmamma par holder hender under gravid mage

Hvor stor er sjansen for at barnet arver sykdommen?

– Hvis en av foreldrene har MS er risikoen for at barnet får sykdommen 2 til 3 prosent, mot 0,2 prosent ellers i befolkningen. Hvis begge foreldrene har MS øker risikoen opp mot 20 prosent, men disse tilfellene er det langt mellom. Og snur man statistikken er sjansen fremdeles ganske stor for at barnet ikke får MS.  

– Til sammenligning for øvrig er sjansen for at to friske foreldre får et barn med en funksjonshemning eller et handikap 1,0 prosent. Så man har aldri garanti for å få et friskt barn.

Snakk ut om bekymringene

– For noen kan spørsmålet rundt arvelighet gå ut over nattesøvnen. Da kan det være lurt å snakke med en MS-sykepleier eller nevrolog for å få satt ting i perspektiv. Sjansen for at barnet arver sykdommen er tross alt relativt liten. Jeg har personlig ikke opplevd at personer med MS har valgt ikke å få barn av den grunn, avslutter Giæver Beiske.