Krev ekstra oppvartning av partneren din

Denne artikkelen kan du fint sende til kjæresten din. Her står det nemlig svart på hvitt at du kan kreve ekstra god behandling når graviditeten nærmer seg tredje trimester.

gravid kvinne med kopp i sofa

Graviditeten nærmer seg siste fase og partneren er minst like spent som deg. Hvordan kan din kjære bistå deg på best mulig måte?

 Selv om gravide med MS får mange av de samme rådene som en kvinne uten, er avlastning et viktig stikkord ved graviditetens siste fase, mener MS-sykepleier ved Ullevål universitetssykehus, Sandra Lundemo. Videre mener hun kvinner kan ha godt av å få rygg- og fotmassasje av partneren sin.

Det er mange partnere som ringer inn til klinikken og ønsker å vite hva de kan bidra med for å gjøre graviditeten lettere. Selv om svarene stort sett er de samme man ville gitt til friske kvinner, er det aldri dumt å fokusere på avlastning.

Når magen begynner å bli tung og man har ekstra mye bære på, er det en ekstra belastning for kroppen og da spesielt for ryggen


Sandra Lundemo, MS-sykepleier

Det finnes også partnere som ringer klinikken fordi de har spørsmål som er knyttet direkte til det å være gravid med MS. Bekymrer man seg over noe, er det fritt fram for å ringe klinikken.

–  Noen ganger kan partneren ha spørsmål som vedkommende ikke ønsker å stille med den gravide tilstede. Da kan man fint ringe inn til oss. Husk bare at partneren må samtykke, før vi kan gå spesifikt inn den MS-rammedes sykdomsbilde, forklarer Lundemo.

Nå har det vært mye snakk om partneren, men hva om man verken har familie eller partner?

­– På sykehuset vil vi i slike situasjoner kunne engasjere en sosionom, som er en naturlig del av det tverrfaglige teamet vårt. Sammen med sosionomen kan man finne løsninger som gjør tiden frem mot fødsel enklere for den gravide, avslutter Lundemo.